About Us

Our concept


Ons culinair FILOSOFIE

food, friends, wine

Ons concept is puur en robuust en bouwt voort op verfijnde en uitgesproken smaken. Geïnspireerd door historische Albanese gastronomie, kan u bij Bistro Illyrian terecht voor moderne en heerlijke gerechten om te delen! 

Onze borden worden bereid met liefde en geduld, doorspekt met bijzondere kruiden en specerijen. De lekkerste groenten, biologisch vlees, gevogelte en verse vis vormen de basis voor onze gerechten.

De bereiding gebeurt in een unieke Harrison houtskooloven, in Londen op maat gemaakt voor Illyrian, wat resulteert in de perfecte textuur en een heerlijke gerookte en authentieke smaak.

Samen met een heerlijke selectie aan wijnen, zorgvuldig samengesteld door onze equipe en onze bijzondere wijnhandelaar Piet Neyt.

Albanian Ancient Social Code

The house of an Albanian belongs to God and to the guest. Every hour of the day and night, a man must be ready to receive a gust with bread, salt, and an open heart!


Van harte,

team Illyrian

Our story

Alles wat we hadden was een droom en ambitie ... 

Besmira & Fation zijn de twee sterkhouders achter Bistro Illyrian!

Fation, een gedreven en ervaren chef-kok, is de bezieler van Illyrian.Besmira, met haar creatieve geest en passie voor lekker eten, heeft vele jaren ervaring als rechterhand van Fation bij Ella’s & M Catering, het zusterbedrijf van Illyrian. 

Egzon versterkt ons duo. Door zijn oog voor detail leidt hij alle zaken buiten de keuken in goede banen. Samen vormen ze “de drie musketiers”.

Vandaag bouwen ze als team voort op dit elan en wordt de droom van Fation, een eigen zaak waar iedereen kan genieten van al het lekkers dat ze aanbieden, realiteit. 

Wilt u puur genieten in een gezellige omgeving met vriendelijke bediening? Kom dan zeker langs! U kan ons vinden op het Francois Laurentplein 8 in Gent


  • Fation Aliu

    Fation Aliu

    Oprichter/Chef-kok

    The boy who fled Albania alone when he was just 14: he worked as a dishwasher – the start of an illustrious dishwashing career. Fation Aliu, born in 1986. This boy, who had loved cooking since he’d watched his mother do it, finally went to culinary school, worked in fine dining restaurants. From then on he wanted only one thing: to bring respect to Albanian cuisine as the culinary voice of a forgotten country. Fation combines his Albanian heritage with the skills he’s learned in Belgium.
  • Besmira Muriqi

    Besmira Muriqi

    Zaakvoerder /Sous-chef de cuisine

    Besmira, born in 1993, Albania and raised in Belgium. Three years ago I had “a do-or-die moment”: if I couldn’t find creative job in Ghent then I’d move to London. I had no strategy or plan. Thankfully, “trying things out for myself” was my main MO in life. All the random temp jobs I’d worked to make ends meet helped me pinpoint what I liked to do. I wanted to do something hands-on and creative”. When I connected the dots. There was one industry that always intrigued me: FOOD !
  • Egzon

    Egzon

    Host

    Egzon is the maître d'hôtel, but he prefers the title of “Mikepritës” because it contains the Albanian word for "hospitality" and because, according to him, his main job is to make our guests forget what place they called home before they came at Bistro Illyrian. He has a gift for attention to details. He is passionate and love his work.